VT – GVT

 

Veldtenue (VT) en Gevechtstenue (GVT) en Kazerne Tenue Tropen (KTT)

 

Veldtenue (VT)

De Nederlandse Landmacht werd na de beëindiging van WO II gekleed met uniformen, welke gedumpt waren door Engelse en Canadese troepen. Dit uniform werd Veldtenue M37 ’ khaki mele’ of Battle Dress genoemd. Het werd gedragen tot ongeveer 1960. Het uniform was gemaakt van wol. Op de schouders werden koperen schouderemblemen gedragen, met daarop de emblemen van de wapens- en dienstenvakken. Op de overgang van mouw naar schouder zat vaak een zgn ‘straatnaam’ met de naam van de eenheid waarbij de drager ingedeeld was. Op de rechtmouw was een indelingsembleem bevestigd. Rangonderscheidingstekens van manschappen, korporaals en onderofficieren waren op de mouw bevestigd. Van de officieren op de kraagpunten.  Bij dit uniform werden canvas uitrustingsstukken gebruikt, welke gesloten werden met koperen sloten.In 1967 werd dit uniform vervangen door het veldtenue VT 67. Dit uniform bestond uit een kort uniformjasje in een bruin/groene wollen stof. Daaronder een groene broek en bruine gevechtslaarzen. Op de kraag van dit jasje waren zgn kraagspiegels met embleem bevestigd. Naast dit uniform werd het veldtenue VT M58 gedragen. De uitvoering van dit uniform noemt men ook wel ‘visgraatdessin’. Het is ingevoerd in 1958. Het bestaat uit een katoenen basisjas met borstzakken en een katoenen gevechtsbroek. Daarbij werd een smalle riem gedragen, welke anno 2010 nog wordt gedragen.

 

Gevechtstenue (GVT)

Het VT werd opgevolgd door het gevechtstenue (GvT) M76. Het uniform bestond uit een, in legergroen uitgevoerde, katoenen binnenjas, een gevechtsbroek en een buitenjas/parka M58 met schuine borstzakken. Later kwam de M78 (vlaggetjespak) Op de linkermouw van de binnenjas van dit GvT was een Nederlandse driekleur aangebracht, op de M76 was dit niet het geval.  De rangonderscheidingstekens werden verplaatst naar de schouders en over zgn epauletten geschoven. In de jaren ’70 en ’80 zijn er in groen kunststof uitgevoerde rangonderscheidingstekens gedragen. Deze werden vervangen door in geel op groen uitgevoerde geweven modellen. In 1990 werd een nieuwe zwarte gevechtslaars ingevoerd, de M90.In de jaren ’80 van de 20ste eeuw is geëxperimenteerd met een camouflagepak wat uitgevoerd was in het Duitse ‘flecktarn’ patroon. Om verschillende redenen is dit uniform niet ingevoerd. Na nieuwe beproevingen werd in 1993 het GvT M93 ingevoerd. Dit uniform is uitgevoerd in een verbeterd Brits ‘woodland’ camouflagepatroon. Het GvT M93 bestaat uit een basisjas met aan de voorzijde knopen en borstzakken met ritsen. Op de linker mouw een pennenzakje met de Nederlandse driekleur. Op de rechtermouw is een stuk klittenband voor een indelingsembleem bevestigd. Verder boven de rechter borstzak een naamlint en boven de linker borstzak een vierkant stukje klittenband voor een borstembleem of een brevetembleem. Bij deze basisjas wordt een gevechtsbroek gedragen met de zwarte laarzen M90 en latere uitvoeringen. Verder wordt er een parka gedragen en een bilaminaatjas.Genoemd uniform is ook uitgevoerd in een desert- en tropen camouflagepatroon.Het uniform wordt gecompleteerd door een scala aan uitrustingsstukken, waaronder het zgn OPS-vest, de kevlarhelm en diverse modellen rugzakken, uitgevoerd in woodland camouflage design.

 

Kazerne Tenue Tropen (KTT)

Dit tenue wordt gedragen door militairen die diensten verrichten in overwegend tropische temperaturen. Het tenue bestaat uit een tropenoverhemdjas met ceintuur en een daarbij behorende tropenbroek, uitgevoerd licht groen/bruine teint. Dames dragen een tropenrok. De militair draagt hierbij een baret of kwartiermuts.

 

 

 

Veldtenue 1e grijs M37, periode 1946 tot 1957

 

m_VT  m_VT 5e Div  m_VT-Koppel

1) VT khaki-mele’ ( 1e grijs M37, naar Candees model), Sld I, met schouderemblemen en straatnaam Garde Regiment Jagers.

2) Idem als 1 en zichtbaar is het mouwebleem: 5e Divisie, waarbij de militair is ingedeeld. Gedragen wordt het 1e type baret met baretembleem Garde Jagers.

3) Idem als 1 en 2, alleen met koppel-M52.

 

 

m_VT-Koppel-Tas   m_VT-tuig-Helm   m_VT-tuig

4) Idem als 1-2-3, met patroontassen.

5) Idem als 1-2-3-4-, met binnenhelm.

6) Idem als 1-2-3-4-5,  met binnen en buitenhelm (afbeeldingen 1/m 6 zijn zonder belichting genomen foto’s).

 

 

m_VT-AAT   m_VT-Brits

7) VT M37 met schouderembleem en straat naam AAT (Aan en Afvoer Troepen) VT is gedragen door G. Rozendaal grootvader van conservator G.J. Kattenberg.

8) VT, met draagriemstel en patroontas. Militair draagt een Engelse helm uit de 2e WO.

 

 

m_VT-re-zij   m_VT-li-zij

9) VT 1e grijs: Rangonderscheiding sergeant, mouwembleem 5e Divisie, naamlint Garde Grenadiers en schouderembleem GG Granaat.

10) Idem als 9, en zichtbaar het MLV speld, baton betoonde marsvaardigheid en fluitkoord.

 

m_VT-front

11) VT khaki-mele’ (1e grijs M37 naar Canadees cq Engels model) Korporaal G. v. Nimwegen. Met schouderembleem LUA, mouwembleem, Je Maintiendrai, baton betoonde marsvaardigheid (4 daagse) en straatnaam Kornwerderzand.

 

 

m_vt-Kpl v Nimwegen   m_vt-Kpl v Nimwegen-zij   m_vt-Kpl v Nimwegen-zij-close

12) VT khaki-mele’ (1e grijs M37 naar Canadees cq Engels mode) Korporaalsstrepen. Met schouderembleem LUA, mouwembleem Je Maintiendrai, baton betoonde marsvaardigheid (4 daagse) en straatnaam Kornwerderzand.

13) Idem als 11, zichtbaar het mouwembleem 1e Legerkorps.

14) Idem als 11, detailfoto.

 

 

m_VT63   m_VT63-excercitie-donker

15) VT63. Militair draagt 2e type baret met baretembleem en kraagspiegels Regiment Intendance. Onderdeelssjaal 41 Treinenbataljon. (zonder belichting genomen foto).

16) Idem als 11, maar dan met koppel en Binnenhelm, excercitie uitvoering. Conservator H.J.Jaket droeg dit uniform tijdens zijn dienstplicht periode bij de 41e Bevocie, van 1980-1981 te Seedorf Dld. (zonder belichting genomen foto).

 

 

m_VT-sld1   m_VT-excercitie   m_VT-excercitie-sjaal

17) VT63: De militair draagt de standaard stropdas en overhemd.

18) Idem als 13, maar met binnenhelm en koppel M52.

19) Idem als 14, de militair draagt de sjaal van 41 Treinenbataljon.

 

 

m_VT-excercitie-zij

20) Zijaanzicht VT 63. Zichtbaar is het chevron Sld 1 en het indelingsembleem 4e Divisie.

 

 

 

Gevechtstenue M58, M78 (vlaggetjespak).

 

m_M58-belicht   m_M58-nietbelicht

21) VT M58 (visgraaddessin) binnenjas en binnenbroek. De militair draagt een bruine baret met embleem van het Garde Regiment Jagers. Koppel M52 in koper uitvoering.

22) Idem als 17, alleen nu zonder belichting genomen foto.

 

 

m_M78   m_M78-zij   m_Buitenjas

23) GvT M78 (GvT 1, binnengevechtspak) met binnenjas in de broek en met koppel M52. De koppel diende na de M58 GVTalleen nog om de gevechtsbepakking aan te bevestigen. Als riem werd een geweven broekriem gedragen met een messing gesp.

24) Zijaanzicht GVT M78. Zichtbaar zijn het vlaggetje op de mouw en de rangonderscheidingstekens GVT korporaal.

25) Buitenjasjas GvT M58. Aan het model te zien is de binnenelastiek aangetrokken en onderrand jas omgeslagen.

 

 

m_Buitenjas-helm   m_Gasmasker

26) Buitenjas M58 met helm voorzien van camonet met band om takken etc. onder te steken.Op de jas de gasmasker in gasmaskertas, gedragen op de linkerheup (volgens voorschrift).

27) Idem als 22, echter met gasmasker en filter.

 

 

m_Gasmasker-zij

28) Zijaanzicht Buitenjas M58 met helm en gasmasker. Zichtbaar is het GVT rangonderscheidingsteken korporaal.

 

 

 

Overall, Tankoverall en Bilaminaat

(Parka-Overjas).

 

 

m_Overall m_Overall-veldpet  m_Tankoverall-M

29) Overall legergroen.  De sergeant draagt de overall met binnenhelm. Dit tenue wordt gedragen bij de velddienst en de sportlessen met de elastieken in de broek.

30) Overall legergroen. De sergeant draagt de overall met veldpet woodland. Dit tenue wordt gedragen tijdens het onderhoud aan voertuigen en uitrusting.

31) Tankoverall groen M 66.  De cavalerist draagt de tankoverall welke in de jaren ’80 werd gebruikt door de bemanning van tanks en pantservoertuigen. Hij draagt de zwarte cavalerie baret met het embleem van de Huzaren van Prins Alexander.

 

 

 

m_Tankoverall-M-capuchon   m_Tankoverall-M

32) Tankoverall groen M met en zonder capuchon. Deze wordt bij droogweer teruggeslagen naar de binnenkant van het rugpand van de overall.

 

 

m_Tankoverall-woodland m_Bilaminaat GVT

33) Tankoverall woodland, 2e uitvoering. De korporaal draagt het 2e model tankoverall met twee ritsen. Dit bevordert het draagcomfort vergeleken bij de 1e uitvoering. Hij draagt de zwarte baret met het embleem van de Huzaren van Prins Alexander (RHPA.

34) Parka bilaminaat woodland. De 2e luitenant draagt de parka met het rangonderscheidingsteken op de borst. Hij draagt een rode baret van de Grenadiers (11 Infbat Lumbl AASLT).

 

 

m_Tankoverall3-kraag   m_Tankoverall3

35a) Tankoverall 1e type Woodland

35b) Idem als 35a, met gesloten kraag

 

 

 

Gevechtskleding M93, Tropen, Woodland en Desert.

 

m_Woodland   m_Woodland GVT

36) Basisjas Gvt M93 in woonland camouflagedessin. De militair draagt een wijn rode baret met het baretembleem Garde Regiment Grenadiers en Jagers.

37) Idem. als 31, echter met belichting genomen foto. Zichtbaar zijn het naamlint borstembleem 11 Infbat Lumbl en rangonderscheidingstekens Lkol.

 

 

m_Woodland-Bril-Helm   m_Woodland-Helm-Bril

38) GvT M93 met halsdoek camouflage, keflarhelm en ballistische bril.

39) Idem als 33, echt nu met flits belichting enomen foto. Zichtbaar is het draagriem Stel of ‘harnas’ met diverse tassen.

 

 

m_Lkol v Gorkum  m_Desert1

40) Parka GvT M93 met naamlint. De militair draagt de nieuwe petro l-kleurige baret met embleem Korps Militaire Administratie.

41) Basisjas GvT M93 in desert camouflage Patroon. Zichtbaar zijn de rangonderscheidingstekens Sld 1, straatnaam Regiment Stoottroepen en borstembleem 13 (NLD) BG RSPB ISAF.

 

 

m_Deseert-OPS

42) GvT M93 desert met scherfwerend vest en nieuw modulair gevechtsvest of ‘OPS vest’ met diverse tassen.

 

 

m_Desert-Helm-Bril   m_Desert-Helm1

43) GvT M93 desert met bruine sjaal, keflar helm zonder overtrek en met ballistische beschermbril.

44) Gvt M93 desert nu zonder ballistische Bescherm bril. (38 en 39 zijn zonder belichting genomen foto’s).

 

m_Desert-OPS3  m_Desert-pet

45) GvT M93 desert, nu met wijnrode baret met baretembleem 13 Infbat Lumbl RSPB. Goed zichtbaar zijn de diverse tassen van het OPS-vest.

46) Gvt M93 desert met deserthoedje.

 

 

m_GVT-Tropen

47) GVT Tropen: blouse lange mouw tropen. De 1e luitenant draagt een tropencamouflage blouse met een tropenhoedje. Dit tenue wordt o.a. gedragen tijdens de jungle training in Suriname.

 

 

m_Boswachter-front   m_Boswachter-zij

48) Basisbroek en basisjas burger. Dit uniform was eigendom van de in februari 2010 overleden Hans Lodewijks. Vanwege de groene kleur van het pak noemde men hem de ‘boswachter’.

49) Op de mouw is het mouwembleem zichtbaar van het squadron waarbij Hans werkzaam was op Vliegbasis Leeuwarden.

 

 

m_GVT-woodland   m_GVT-woodland-zij

50) Gvt M93 Woodland. De korporaal behoorde bij Dutchbat IV, ook wel Dutchbat griffin genoemd. Van dit bataljon is vanwege de val van Srebrenica slecht een compagnie ingezet. De militair draagt een blauwe UN baret.

51) Gvt M93 Woodland, Dutchbat Griffin zijkant. Duidelijk zichtbaar is het borstembleem van Dutchbat Griffin > Griffioen van 41 Mechbrig, wat het bataljon destijds leverde. Daarnaast is de UN Netherlands armlet duidelijk zichtbaar.

 

m_GVT-woodland-kort

52) Korte broek M93 woodland. De Sergeant- Majoor diende bij 17 Painfbat GFPI, en droeg dit uniform tijdens zijn uitzending met IFOR naar Bosnië – Herzegovina in 1996.

 

 

m_Arts-groot m_Arts-zij

53) Werkuniform Geneeskundige Dienst.  De afgebeelde majoor- arts draagt het brevet arts en niet organieke rangonderscheidingstekens. Hij dient zwarte met gouden sterren te dragen.

54) Werkuniform Geneeskundige Dienst, detail. Duidelijk te zien is het brevet arts.

 

 

m_MGD

55) De adjudant draagt een parka MGD met reflectiestroken. Hij draagt de blauwe schuifpassanten voor het uniform MGD en op de baret het groene baretachtergrondje van de Geneeskundige Troepen, wat in 2010 weer is ingevoerd.

 

 

m_desert-blouse-front   m_smock-front-smi

56) Een korporaal van het 13e Infanteriebataljon AASLT RSPB, gekleed in de blouse lange mouw in desert uitvoering. Voor de foto is de blouse niet in de broek gedaan, maar is er los overheen gehangen. Organiek wordt de blouse in de broek gedragen.

57) Een sergeant-majoor instructeur (SMI) van het KCT, gekleed in de Smockjas Type II in desert uitvoering. Zichtbaar zijn de vele zakken die op de jas zijn aangebracht. Ook valt op dat op dit type smock geen velcro op de mouwen is aangebracht.

 

 

m_underarmourshirt   m_werendvest-desert   m_werendvest-woodland

58) Een genist van Engrcoy TFE- 12 draagt een under armour shirt uitgevoerd in desert uitvoering. Het lijf is uitgevoerd in speciale vochtregulerende stof. Op de mouwen zijn zakken en elleboogversteviging aangebracht. Op het velcro zijn de emblemen zichtbaar van ISAF en Engineercoy TFE-12.

59) Een under armour shirt gedragen onder een scherfwerendvest in desert uitvoering. Het gaat om het tweede type vest wat ook aan de voorzijde bij de kraag geopend kan worden. Dit vest is vooral tijdens de stabilisatiemissie SFIR in Irak gedragen.

60) Een under armour shirt gedragen onder een scherfwerendvest in woodland uitvoering. Deze combinatie werd veelal gedragen door de Task Force eenheden in Urzugan.

 

 

m_GVT-tropen-front   m_GVT-tropen-zij

61) Een korporaal van het 13e Infanteriebataljon AASLT RSPB, gekleed in het 5 kleuren tropencamouflage Gvt uniform.

62) Als de vorige afbeelding, echter nu genomen van de zijkant.  Goed zichtbaar zijn het woodland OPS-vest  en de wijnrode baret met en embleem van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

 

 

m_Tropen-bilaminaat-front    m_Tropen-bilaminaat-zij

63) Bilaminaat tropen

64) Idem als 58.

 

 

m_Wintertenue

65) Winteroutfit (overtrek)

 

Reacties zijn gesloten.