US A/B Uniformen

Class A Service Dress

 

Class A Enlisted service uniform offcieel gedateerd 1942. Op de revers links de metallic us collar disk en rechts de Infantery collar disc.

Daaronder de 502 (strike) Distinctive Insignia.

Op de borst rechts de paratroopers wings en de CIB (Combat Infantry Badge). Daaronder op de borstzak de Marskman badge (Expert) geweer en granaat, staat gelijk aan het brevet schietvaardigheid.

Op de borst links de DUC (Distinguished Unit Citation). Deze onderscheiding is te vergelijken met de huidige gevechtsinsigne. De DUC werd aan de algehele unit afgegeven. Op het hoofd draagt de korporaal de Garrison cap met blauwe striping (Infantery), het embleem is een Airborne Cap Patch.

Op de mouw de Airborne patch van het 101e Division (Screaming Eagles) en corporal chevrons.

 

m_class a-groot

 

m_class a-front-close m_class a-front

 

m_class a-groot-zomer                                                m_garrisoncap

 

A2 Leather Jackett

 

m_a2

 

US Airborne M42 Jumpsuit (Reinforced)

 

Dit is het bekende jumpsuit die gebruikt is tijdens de paradroppingen in Normandie op 6 juni 1944. Dit type is een reinforced (verstekt) model en later geproduceerd. Versterkingen zijn aangebracht aan de onderkant van de zakken op de jas en op de zakken van de broek en kniestukken. Deze uniformen zijn lang doorgebruikt, zelfs tijdens operatie Market Garden. Men kreeg het nieuwe uniform M43 uitgereikt, maar sommige maschappen waren trots op het M42 model en droegen ze lang door, echter warm waren ze niet en werden ze uiteindelijk toch ingeruild voor het nieuwe type.

 

m_m42-groot                                                                               m_m42-front

 

m_m42-zij-groot                                                                               m_m42-zij

 

US Airborne M43 Jumpsuit

 

De enlisted men (dienstplichtige soldaat) draagt (zie foto’s onder) een standaard M1-C Paratrooper helm met de karakteristieke chinstrap (lederen kinstuk), fixed bails, V-split bandjes aan de binnenhelm. Op de helm zou een witte decal aangebracht kunnen zijn van het desbetreffende unit . Men was dan in het veld onderling te herkennen. Het uniform bestaat uit een M43 combat jas met knoopzakken met puntige flap en een ‘touwceintuur’. De broek is een ‘British rigger made’ baggy-trousers met sterke beenstraps, dit om tijdens de parajump het flapperen van de zakken tegen te gaan. Om zijn nek draagt hij een stuk zijden camo-parachute, dat hij na de jump als trofee van zijn eigen parachute afsneed, en dat functioneerde dan tevens als halsdoek en men kon zich hierdoor onderscheiden van de US Infantery. Niet zichtbaar op de foto draagt hij zijn geliefde bruine paratrooper jumpboots. Er was destijds een bevel uitgegaan dat de paratroopers hun jumpboots moesten inruilen voor de ‘double buckle boots’. Maar de troopers zagen hun bruine laarzen als een echt statussymbool en weigerden massaal er gehoor aan te geven aan dit bevel.

 

Om zijn middel draagt hij de M36 Garand belt (koppel met cartridges) aan deze koppel de canteen en cup (veldvles en drinkbeker), en een First Aid Kit (noodverband die overigens ook aan zijn M1936 suspender (riemstelsel) is bevestigd. Ook aan de koppel is de M3 Knife en M6 Scrabbard (mes en schede) bevestigd, die in de regel op de zijkant van het been, half aan de schoen werd bevestigd. Als men in een boom terecht kwam kon men beter bij het mes om zich los te krijgen, het touw was bedoeld om dan naar beneden te dalen. De enlisted men draagt een bandoleer, extra pouches voor zijn wapen.

Aan zijn linkerborstknoop hangt zijn kompas. Om zijn rechterbovenarm draagt hij bovendien een armband met daarop de Amerikaanse 48-sterren vlag voor snelle identificatie. Deze armband werd doorgaans met een veiligheidsspeld vastgemaakt.

 

Aan de achterzijde draagt hij de bekende musset bag. Paratroopers werden achter de vijandelijke linies gedropt en hadden derhalve uitrusting en voorraad bij zich om 72 uur zelfstandig te kunnen opereren. De zakken en tassen van deze mannequin zijn dus gevuld met K en D Rations, mes en vork, regenjas, een deken, extra sokken, kaarten, camostick, schrijfmiddelen, explosieven zoals een Gammon mine, waterpurificatietabletten, sigaretten, fuel tablets, verband, toiletartikelen, extra uitrustingsstukken en nog veel meer. Waar een trooper de voorkeur aan gaf werd meegenomen. De een liet zijn scheerspullen achter om extra sigaretten mee te kunnen nemen, de ander liet verband schieten voor extra eten. Soms werden er extra’s nageleverd in de vorm van ‘Seaborne-rolls’. (Een opgerolde deken waar de trooper voor vertrek zijn overige bezittingen in kon rollen). Meestal zagen ze deze Seaborne-rolls niet meer, of geplunderd, terug.

 

 

 

 

m_m43-groot

 

m_m43-front                                              m_m43-front-donker

 

m_m43-rezij-donker                                                       m_m43-lizij-donker

 

m_m43-rezij                                                       m_m43-lizij

 

Reacties zijn gesloten.