Overige Wapens

Cavalerie

 

1. Regiment Huzaren, Huzaren van Prins van Oranje.

Het embleem wordt gevormd door Sint Joris, die- te paard gezeten- met zijn lans een draak velt. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in zilverkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en rechtertype; de draagwijze is zo dat de hoofden van de paarden naar elkaar toe zijn gewend. Het embleem wordt gedragen door het personeel van 42 Tankbataljon te Havelte.

Kleur ondergrond: Nassaus blauw met en oranje bies.

m_regiment huzaren prins van oranje

 

2. Regiment Huzaren, Huzaren van Prins Alexander.

Het embleem wordt gevormd door Sint Joris, die- te paard gezeten- met zijn lans een draak velt. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in zilverkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker – en rechtertype; de draagwijze is zo dat de hoofden van de paarden naar elkaar toe zijn gewend. Het Regiment is in 2005 te ruste gelegd. Daarvoor werd het embleem gedragen door 101 Tankbataljon te Seedorf.

Kleur ondergrond: Nassaus blauw met een rode bies.

m_regiment huzaren van prins alexander

 

3. Regiment Huzaren, Huzaren van Sytzama.

Het embleem wordt gevormd door Sint Joris, die- te paard gezeten- met zijn lans een draak velt. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in zilverkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en rechtertype; de draagwijze is zo dat de hoofden van de paarden naar elkaar toe zijn gewend. Het embleem wordt gedragen door 11 Tankbataljon te Oirschot.

Kleur ondergrond: Nassaus blauw met een witte bies.

m_regiemnt huzaren van sytzama

 

4. Regiment Huzaren, Huzaren van Boreel.

Het embleem wordt gevormd door Sint Joris, die- te paard gezeten- met zijn lans een draak velt. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in zilverkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en rechtertype; de draagwijze is zo dat de hoofden van de paarden naar elkaar toe zijn gewend. Het embleem wordt gedragen door 41 en 43 Brigade verkenningseskadron te Oirschot en Havelte en door 103 en 104 GGVE te ’t Harde.

Kleur ondergrond: Nassaus blauw met een donkerblauwe bies. De baretachtergrond is vaak aan de zijkanten ingeknipt tot een zwaluwstaart.

m_regiment huzaren van boreel

 

Artillerie

 

5. Korps Veldartillerie.

Het embleem wordt gevormd door twee, onder een hoek van 140 graden gekruiste, kanonnen, gedekt door de Koninklijke kroon. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. Het embleem wordt gedragen door alle artillerie eenheden uitgezonderd 11 Afdeling Rijdende artillerie. Alle artillerie eenheden zijn gelegerd in ’t Harde.

Kleur ondergrond: Zwart met een rode bies. Officieren dragen fluwelen achtergrondjes.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946 nr. 920

m_korps veldartillerie

 

6. Korps Rijdende Artillerie.

Het embleem wordt gevormd door twee, onder een hoek van 140 graden gekruiste, kanonnen, gedekt door de Koninklijke kroon. Het kraagembleem is uitgevoerd in goudkleurig metaal. Het Korps Rijdende Artillerie draagt geen baret maar een kwartiermuts. Men draagt daarom alleen de kraagemblemen. Het embleem wordt gedragen door 11 Afdeling Rijdende artillerie in ’t Harde.

Kleur ondergrond: Donker blauw met een gele lus.

m_korps rijdende artillerie

 

7. Korps Luchtdoelartillerie (uitvoering manschappen en onderofficieren).

Het embleem wordt gevormd door twee, onder een hoek van 90 graden gekruiste,kanonnen, gedekt door de Koninklijke kroon. Het snijpunt van de kanonnen is gelegen op een horizontale propeller. Het geheel is geplaatst op een gestileerde W. Het kraagembleem is uitgevoerd in goudkleurig metaal. Het embleem wordt gedragen door de eenheden van het Commando Luchtdoel Artillerie in De Peel.

Kleur ondergrond: zwart met een rode bies. Officieren dragen fluwelen achtergrondjes.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr. 920

m_korps luchtdoelartillerie

 

Genie

 

8. Regiment Genietroepen, algemeen.

Het embleem wordt gevormd door de sappeurshelm. Deze is geplaatst op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechter type. De draagwijze is zo dat de open zijden van de helmen naar elkaar toe wijzen. Het embleem wordt gedragen door geniepersoneel dat niet ingedeeld is bij een pioniers- of pontonniers eenheid.

Kleur ondergrond: Bruin.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr.920

m_genie 1

 

9. Regiment Genietroepen, Pioniers.

Het embleem wordt gevormd door een elkaar kruisende schop en pikhouweel. Op het snijpunt staat de sappeurshelm. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechtertype. De draagwijze is zo dat de open zijden van de helm naar elkaar toe wijzen.  Het embleem wordt gedragen door militairen geplaatst bij 11 en 41 pantsergenie bataljon en 101 Geniebataljon te Wezep en Oirschot.

Kleur ondergrond: Bruin.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr. 920

Vervallen in 1963, maar in 1991 weer ingevoerd.

m_pioniers

 

10. Regiment Genietroepen, Pontonniers.

Het embleem wordt gevormd door een klaar anker, omgeven door een touw. Dit tegen een achtergrond van golven. Midden op het anker de sappeurshelm. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechtertype. De draagwijze is zo dat de open zijden van de helm naar elkaar toe wijzen.  Het embleem wordt gedragen door militairen geplaatst bij 105 Brugcompagnie te Wezep.

Kleurondergrond: Bruin.

Vervallen in 1963, maar in 1991 weer ingevoerd.

m_ponteniers

 

11. Regiment Genietroepen, Officieren en opzichters van Fortificatiën.

Het embleem wordt gevormd door de sappeurshelm, omgeven door de omtrek van een vestingwerk met vier bastions. Het geheel is geplaatst op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. De sappeurshelmen zijn omgeven door zes bastions. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechtertype. De draagwijze is zo dat de open zijden van de helm naar elkaar toe wijzen. Het embleem wordt gedragen door militairen geplaatst bij de Dienst Vastgoed Defensie.

Kleur ondergrond: Bruin.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr. 920

m_opzichter van fortificatien

 

12. Wapen der Verbindingstroepen.

Het embleem wordt gevormd door de sappeurshelm, gelegen op het snijpunt van, acht elkaar kruisende, bliksemschichten. Baret- en kraagemblemen zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechtertype. De draagwijze is zo dat de open zijden van de helm naar elkaar toe wijzen. Het embleem wordt o.a. gedragen door 101 CIS bataljon te Garderen.

Kleur ondergrond: Nassaus blauw met een witte bies. Tot 1950 droeg het Regiment een bruine ondergrond omdat het daarvoor deel uitmaakte van de Genie.

Vastgesteld bij MB van 27 maart 1950, nr. 435

m_wapen der verbindingsdienst


Reacties zijn gesloten.