Mouwemblemen

Sinds de Nederlandse Krijgsmacht in 1940 de Britse battle dress ging dragen, werden er mouwemblemen ingevoerd. Voor 1940 werden nog geen onderdeelsemblemen gedragen.

Er werden veel verschillende emblemen ontworpen, waarvan er evenzoveel na kortere of langere tijd weer werd uitgefaseerd. Tot de jaren ’60 was het divisie niveau het laagste niveau met een eigen mouwembleem. De eerste die daarvan afweek van 41 Pantserbrigade in Seedorf (Dld). De brigade ontwierp een eigen embleem (de griffioen) en droeg hem op het DT. Daarna volgden de andere brigades. De emblemen werden geaccordeerd en officieel ontworpen en goedgekeurd door de Traditiecommissie KL. Tot op de dag van vandaag worden er nieuwe mouwemblemen ontwikkeld en op het uniform gedragen. De mouwemblemen zijn er in twee uitvoeringen namelijk voor het gevechtstenue (gvt) en voor het dagelijkstenue (dt).

De mouwemblemen worden in drie groepen onderverdeeld:

  1. Onderdeels- of indelingsemblemen (KL)
  2. Bijzondere emblemen (herinneringsemblemen en vaardigheidsemblemen)
  3. Uitzendingsemblemen (UN, NAVO, EU)

Toen in 1992 het woodland camouflagepak werd ingevoerd, werden er indelingsemblemen ontwikkeld met een gedekte kleur, welke met klittenband op de mouw werden bevestigd.

Met de invoering van DT 2000 werden de indelingsemblemen gestandaardiseerd qua afmeting en vorm. Een uitzondering daarop volgt het IGK embleem. De DT 2000 emblemen zijn uitgevoerd in een geweven, sterkere uitvoering. Tenslotte valt te melden dat uitzendingsemblemen zelden op het DT worden gedragen, hoewel er een UN uitvoering is gemaakt.

In het menu Collectie Emblemen/Mouwemblemen kunt u via het menu wat rechts uitrolt,afbeeldingen en beschrijvingen bekijken van zowel GVT als DT emblemen van de Koninklijke Landmacht en de ‘paarse eenheden’ als het Commando Dienstencentra en de Defensie Materieel Organisatie.

Uitzendingsemblemen vindt u onder het kopje Collectie Emblemen (onderaan).

m_collage

Reacties zijn gesloten.