Herdenkingen

Officiële nationale en internationale herdenkingen.

 

27 januari: Holocaust Memorial Day

4 mei: Nationale Dodenherdenking

5 mei: Bevrijdingsdag

8 mei: VE Day (Victory of Europe) 

laatste zondag in de maand mei: Memorial Day, Margraten

6 juni: D-Day, Normandië, de Franse stranden

laatste zaterdag in juni: Nederlandse Veteranendag, Den Haag

15 augustus: Herdenking Japanse Capitulatie

16 t/m 20 september: Operatie Market Garden

11 november: Veterans Day (US)

 

 

Zie voor verschillende fesiviteiten rondom herdenkingen en evenementen de pagina: Living History > Evenementen.

 

Uitgelicht;

 

27 januari: Holocaust Memorial Day.

 

Op 27 januari was het Holocaust Memorial Day. In de week van 25 t/m 31 januari 2010 werden er daarom in verschillende steden in Nederland activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de Holocaust en andere genociden. De meeste programmaonderdelen waren speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden (Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur). Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.In Nederland vindt de Holocaust Memorial Day ieder jaar plaats op de laatste zondag in januari; de herdenking wordt gehouden bij het Auschwitz Monument (het Spiegelmonument van Jan Wolkers) in het Wertheimpark in Amsterdam.

 

Bron: http://www.stiwot.nl/

 

4 mei: Nationale Dodenherdenking.

 

Jaarlijks op 4 mei worden in Nederland de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Een dag later wordt de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd. Om 20:00 uur wordt door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Bus, tram en trein staan stil. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert diverse activiteiten. Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere millitaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) herdacht. De Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen, worden echter speciaal herdacht op 7 september tijdens de Nationale Indië herdenking.  De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen op de Dam in Amsterdam door de koningin en vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij. In heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen. Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang mag de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen. De Nationale Herdenking is rechtstreeks op de televisie te zien op alledrie de netten. Ook op andere plaatsen in Nederland worden plechtigheden gehouden en kransen en bloemen gelegd, zoals op de Waalsdorpervlakte en honderden andere plaatsen waar graven of monumenten aan de slachtoffers en de bezetting herinneren. Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere millitaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) herdacht. De Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen, worden echter speciaal herdacht op 7 september tijdens de Nationale Indië herdenking.  De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen op de Dam in Amsterdam door de koningin en vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij. In heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen.

 

Bron: http://www.beleven.org/feest/dodenherdenking_nederland

 

m_grebbeberg

Grebbeberg

m_koninigin beatrix prins willem alexander

H.M. de Koningin en de Prins van Oranje

m_waalsdorpervlakte

Waalsdorpervlakte

 

5 mei: Nationale Bevrijdingsdag.

 

Deze dag wordt ook wel ‘Dag van de vrijheid’ genoemd. Viering van de capitulatie van de nazi’s (op 5 mei 1945), die tot dan toe de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland nog bezet hielden.Op 8 mei volgde de rest van Europa. In Azië ging de Tweede Wereldoorlog nog tot 15 augustus door.Eens in de vijf jaar is dit een nationale feestdag (dus in 2010 pas weer voor het eerst). Bevrijdingsdag wordt vooraf gegaan door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Op 5 mei 1945 bespraken de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz in het bijzijn van Prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland. Blaskowitz vroeg 24 uur bedenktijd. Een dag later werd (op 6 mei 1945 dus) de capitulatie getekend in de naast het hotel gelegen aula van de Landbouwuniversiteit. Zowel het Canadian War Museum in Ottawa als De Casteelse Poort in Wageningen menen de pen te bezitten waarmee Foulkes tekende. Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd. In 1999 werd 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie in 1945, tevens een dag waarop uitgebreid gevlagd mag worden.

5 mei als vrije dag.

5 mei is niet automatisch een vrije dag. De Nederlandse regering heeft bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Werknemers in het bedrijfsleven hebben op 5 mei een vrije dag als dit in de cao is afgesproken. Als dit niet is afgesproken of als de bedrijfstak geen cao heeft, beslist de werkgever over wel of geen betaald vrij. Personeel in (rijks)overheidsdienst heeft voor zover dit in de cao is opgenomen en de dienst het toelaat op 5 mei een vrije dag.Semi-overheden volgen dit voorbeeld zoveel mogelijk. De kantoren van de Nederlandsche Bank zijn gesloten. Dit betekent dat er geen bankbiljetten kunnen worden ingewisseld.

Viering.

Door het gehele land worden doorgaans activiteiten geörganiseerd. De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt plaats in Amsterdam en de twaalf provinciehoofsteden. Elders in het land zijn er verschillende bevrijdingsfestivals, zoals sinds 1980 Bevrijdingspop in Haarlem en het Gelderse Bevrijdingsfestival in Wageningen. Tegenwoordig wordt er in elke provincie en in Amsterdam een Bevrijdingsfestival georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Bron: http://www.beleven.org/feest/nationale_bevrijdingsdag

m_bvf050509-3104

m_bvf050509-3186

 

m_bvf050509-3194

Defile te Wageningen 2009.

 

m_scandsc_0111

Living History Association Screaming Ducks, 5 mei 2013, De Dreijen, Wageningen

 

8 mei: VE Day (bevrijding van Europa).

 

Bevrijdingsdag is de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland wordt als datum 5 mei aangehouden, omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei 1945 zou hebben gecapituleerd. ‘VE day’ (victory in Europe): in Berlijn werd officieel de onvoorwaardelijke overgave van het ‘Derde Rijk’ door het Duitse opperbevel en de geallieerden ondertekend. Een dag eerder hadden de Duitse legers zich in Reims, Frankrijk al overgegeven aan de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is 8 mei de dag waarop de overwinning op de Duitse legers in Europa wordt gevierd (WO-II). Maar ook in veel andere Europese landen wordt bevrijdingsdag VE Day (Victory in Europe Day) op 8 mei gevierd omdat Duitsland op 8 mei 1945 capituleerde, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. (Japan capituleerde pas op 15 augustus van dat jaar).

 

Laatste zondag in mei: Memorial Day te Margraten.

 

Memorial Day is een Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop Amerikaanse militairen die tijdens hun dienstperiode de dood vonden, worden herdacht. De gedenkdag begon na de Amerikaanse Burgeroorlog om de doden die voor de Unie stierven tussen 1861 en 1865 te eren. Na de Eerste Wereldoorlog werd de herdenking uitgebreid om allen die voor hun land het leven hebben gelaten in militaire dienst te herdenken. De eerste viering vond plaats in 1868, toen nog Decoration Day geheten omdat de graven van de gevallenen met bloemen gedecoreerd werden.Traditioneel vindt de nationale herdenking plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington DC. Ook is het de gewoonte om de vlag halfstok te hangen vanaf zonsopkomst tot 12 uur in de middag. Veel Amerikanen bezoeken één van de Nationale Begraafplaatsen waar oorlogsdoden liggen. Ook worden de graven vaak van een klein Amerikaans vlaggetje voorzien. Zo plaatsen 1200 soldaten van het 3rd US Infantry vlaggetjes op alle – ruim 260.000 – graven op Arlington en voeren vervolgens een 24-uurspatrouille uit op de begraafplaats.Ook in Nederland op de Netherlands American Cemetery in Margraten worden de doden herdacht.

Bron: http://www.beleven.org/feest/memorial_day_verenigde_staten

 

 

m_margraten

 

Officieel heet deze begraafplaats “World War II Netherlands American Cemetery and Memorial” en is gelegen in het dorp Margraten op een tiental kilometer van Maastricht. Dit is het enige oorlogskerkhof van de Verenigde Staten in Nederland.Hier liggen Amerikaanse soldaten die in het najaar van 1944 in de wijde regio zijn gevallen.Grote kaarten van de bevrijding van West-Europa tonen de opmars van de Geallieerden. De plaatsnamen van de veldslagen, waar de de soldaten ver van huis zijn gesneuveld, staan op de wandpanelen vermeld. velen zijn gevallen in de omgeving van Maastricht, Eindhoven, Grave, Nijmegen, Arnhem, Jüllich, Linnich, Geilenkirchen, Krefeld, Venlo, Rheinberg, Keulen en aan de oevers van de Wesel en de Ruhr. Opvallend is ook het grote aantal gesneuvelden van Bomber Command (bemanningen van bommenwerpers).Naast de 8.301 Amerikaanse soldaten die hier rusten, staan ook de namen van 1.722 vermisten in twee grote muren gebeiteld.Op deze herdenkingsplaats is een kapel en een bezoekerscentrum aanwezig.In het nabijgelegen Henri Chapelle is ook een Amerikaanse begraafplaats gelegen. Deze begraafplaats heet officieel “Henri-Chapelle American Cemetery”. Hier liggen voornamelijk de gevallenen van het Ardennen Offensief.Na bij Luik ligt nog een andere Amerikaanse begraafplaats van de American Battle Monuments Commission, deze heet officieel “Ardennes American Cemetery and Memorial”. Op deze begraafplaats rusten vooral slachtoffers van de luchtoorlog boven Europa.

 

6 juni: D-Day.

 

De term D-Day wordt in de krijgsmacht gebruikt om simpelweg de dag aan te duiden waarop een aanval of operatie gepland is, maar het refereert meestal aan de landing in Normandië op dinsdag 6 juni 1944. Deze landing was het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie. Op deze dag werd een beslissende slag geleverd voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog.De termen D-Day en H-Hour worden gebruikt om respectievelijk de dag en het uur aan te duiden waarop een operatie zal plaatsvinden. De letters zijn afgeleid van de Engelse woorden waarvoor zij staan: “D” voor “day” (dag) en “H” voor “hour” (uur). Net zoals het uur “U” in het Nederlands. Er is slechts één D-Day en één H-Hour voor alle deelnemende troepen die aan dezelfde operatie deelnemen. Het spreekt voor zich dat H-hour plaatsvindt op D-Day. De term D-Day heeft geen bijzondere betekenis. Er worden echter wel vele betekenissen aan gegeven, zoals Decision Day (Beslissingsdag) of Disembarkation Day (uitlaaddag) of demolution day, dit zijn echter Backroniemen.Deze termen kunnen ook gebruikt worden in combinatie met plus- en mintekens. Hiermee wordt dan de tijd ná of de tijd vóór de operatie aangeduid. Voorbeelden: H-3 betekent 3 uur voor H-hour, D + 3 betekent 3 dagen na D-Day, H + 75 minuten betekent 1 uur en 15 minuten na H-hour, enzovoort.Men gebruikt deze termen bij het plannen van militaire operaties waarvan men de datum waarop deze plaats gaat vinden nog niet heeft vastgesteld of als de datum nog niet bekend mag worden. D-Day is dus niet de codenaam van de invasie in Normandië zoals vaak wordt gedacht. Het plan voor een invasie in West-Europa had als codenaam “Overlord”. Dit was echter vooral het idee van de invasie op de kust van Frankrijk zelf. Voor de verschillende mogelijke locaties voor een amfibielanding werden afzonderlijke plannen gemaakt en deze gebieden kregen allemaal hun eigen codenaam.Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad aan de Seine werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.De eerste dag van Overlord werd aangeduid met ‘D-Day’, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie.

Bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/D-Day

 

m_d-day

 

m_d-day1

 

m_v30

De Amerikanen telden uiteindelijk meer dan drieduizend doden en gewonden, waarvan tweeduizend in de eerste uren van de invasie. Onderzoek door BBC documentairemakers in 2007 gaf aan dat deze verliezen vermoedelijk veel hoger waren en dat in de eerste achttien uur van de invasie viereneenhalf- tot vijfduizend man omkwamen en gewond raakten op Omaha Beach.

 

Laatste zaterdag in juni: Nationale Veteranendag.

 

De Nederlandse Veteranendag, de nationale dag voor erkenning en waardering voor alle veteranen. Na het lustrum in 2009, is nu weer sprake van een ‘reguliere Nederlandse Veteranendag’, wederom in aanwezigheid van onze beschermheer, Z.K.H. de Prins van Oranje. De Prins is bij de startbijeenkomst in de Ridderzaal aanwezig en neemt weer het grootse en kleurrijke defilé af, van de bijna ruim drieduizend veteranen en militairen. We kennen nu ongeveer 50.000 veteranen van de Tweede Wereldoorlog tot aan Libanon en eenzelfde aantal vanaf de inzet in Libanon tot aan nu. Samen ruim 100.000 veteranen dus. De komende jaren zal deze verhouding verder veranderen in de richting van meer en meer veteranen afkomstig van recente missies. Voor verdere informatie: http://www.veteranendag.nl/

 

15 augustus: Herdenking Japanse capitulatie.

 

Bij het Indisch monument in Den Haag wordt jaarlijks de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. De capitulatie die een eind maakte aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.

 

indiemonument

 

16 t/m 20 september: Operatie Market Garden.

 

Operatie Market Garden was de codenaam voor een geallieerd offensief in september 1944.Het bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Het plan hield in dat de Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer.Daarmee zouden de Duitse troepen in het westen van Nederland in de tang zijn genomen en was er tevens de mogelijkheid om naar het oosten door te stoten, waar het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, lag. Bovendien werd op deze manier de gevreesde Westwall omzeild. Over het algemeen wordt de uitkomst van Market Garden als een mislukking gezien. Het afsnijden van de Duitse troepen in het westen van Nederland en het doorstoten naar het Ruhrgebied konden geen doorgang vinden, omdat de laatste en meest cruciale doelstelling van de operatie, de brug bij Arnhem, niet op tijd bereikt kon worden. Geschat wordt dat de oorlog hierdoor met een half jaar werd verlengd en het noordelijk deel van Nederland een lange hongerwinter tegemoet ging. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Market_Garden

Rondom deze operatie zijn jaarlijks diverse evenementen die er georganiseerd worden, paradropping op de Ginkelse heide, Airborne walk, herdenkingen in de steden, Arnhem, Nijmegen. Museums zoals Het bevrijdingsmuseum in Groesbeek, Hartenstein museum in Oosterbeek besteden ook altijd veel aandacht aan de operatie.
Op 27 januari 2010 ( Holocaust Memorial day) was ik voor een paar dagen in Valkenburg en bracht op deze dag aan hen die vielen tijdens de 2e Wereldoorlog in 1940 – 1945 een bloemstuk op de begraafplaats in Margraten.

 

 

m_100_0020

m_100_0021

 

m_100_0024

 

m_100_0025

 

                                                                       

Ook een bezoekje gebracht aan de Amerikaanse begraafplaats in Henry Chapelle en daar dit jaar (2011) een bloemstuk gelegd voor hen die vochten voor onze vrijheid.

m_100_1675

 m_100_1649

                                            m_100_1653

                                            m_100_1656

                                            m_100_1664

                                             m_100_1674

3 april 2013, bezoekje aan het US Cemetery Henry Chapell, Belgie en een bloemstuk gebracht.

                              m_scanhenry chapell 2

                                            m_scanhenry chapell 3

Reacties zijn gesloten.