Dienstvakken

1. Regiment Aan- en Afvoer Troepen.

Het embleem wordt  gevormd door een gevleugeld wiel, gedekt door de Koninklijke kroon. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. Er zijn 3 uitvoeringen, het oudste model heeft 3 wieldoppen, het 2e model 5 en het huidige (zoals afgebeeld) 7 wieldoppen.

Kleur ondergrond: nassausblauw

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr. 920

Vervallen op 20-10-2000, het regiment ging op in het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen.

m_regiment aan- en afvoer troepen

 

2. Regiment Intendance Troepen.

Het embleem wordt gevormd door twee onder een hoek van 90 graden gekruiste korenaren. Dit gelegen op een vierkante keten van twaalf (waarvan tien zichtbare) langwerpige, zeshoekige schakels. Deze zijn op de hoekpunten verbonden door cirkelvormige schakels. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal.

Kleur ondergrond: Karmozijnrood.

Vastgesteld bij MB van 30 januari 1951, nr. 1034

Vervallen op 20-10-2000, het regiment ging op in het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen.

m_regiment intendancetroepen

 

3. Regiment Bevoorrading en Transport Troepen.

Het embleem wordt gevormd door een combinatie van de emblemen van de regimenten waaruit het is voortgekomen. Het embleem wordt gevormd door twee onder een hoek van 90 graden gekruiste korenaren. Dit gelegen op een vierkante keten van twaalf (waarvan 10 deels zichtbare) langwerpige, zeshoekige schakels. Deze zijn op de hoekpunten  verbonden door vierkante schakels (waarvan 3 zichtbaar). Op het kruispunt van de korenaren is een gevleugeld wiel geplaatst. Op de bovenste hoekpunt van de keten, tussen de korenaren, is de Koninklijke kroon geplaatst. Het geheel is gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. Het embleem wordt gedragen door 100- en 200 Bevoorradings- en Transport bataljon.

Kleur ondergrond: 2000- 2010 okergeel. Per 2010 Karmozijnrood met een nassausblauwe bies.

Vastgesteld: 20-10-2000

m_regiment bevoorradings en transporttroepen

 

4. Regiment Technische Troepen.

Het embleem wordt gevormd door een tang en een krompasser, gelegen op een tandkrans van zestien, waarvan negen zichtbare, tanden. Onder het scharnierpunt van de tang en boven het scharnierpunt van de krompasser, zijn links en rechts een bliksemschicht aangebracht. Het geheel gelegen op een gestileerde W. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechtertype. De draagwijze is zo dat de openingen van de tangen naar elkaar toewijzen. Baret – en schouderembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal m.u.v. 101 Tankbataljon, deze is in een zilverkleurige uitvoering vanwege het dienstvak Cavalerie.

Kleur ondergrond: zwart tot 2000, okergeel, tot 2010. Hierna weer vervangen door zwart.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr. 920

m_regiment technische troepen

 

5. Regiment Geneeskundige Troepen.

Het embleem wordt gevormd door een ellipsvormig schild waarop een zwaard de asklepiostaf onder een hoek van 105 graden kruist. Het schild is bij de baretgesp op de benedenrand, rechts omgeven door een krans van lauwertakken, links door een krans van eikenloof. Het geheel gedekt door de Koninklijke kroon. Op de bovenrand van de baretgesp is de spreuk ‘Eripiendo victoriae prosum’(‘Door strijders aan de dood te ontrukken, draag ik bij aan de overwinning’) vermeld. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. Het embleem wordt o.a. gedragen door 400 Geneeskundig bataljon te Ermelo.

Kleur ondergrond: groen, tot 2000. Hierna vervangen door okergeel. In 2010 weer vervangen door groen.

Vastgesteld bij MB van 30 januari 1951, nr. 1934

m_regiment geneeskundige troepen

 

6. Korps Militaire Administratie.

Het embleem wordt gevormd door een papyrusbloem, gelegen op een neerwaarts gericht zwaard. Het geheel gelegen op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in zilverkleurig metaal.

Kleur ondergrond: roserood, tot 2000. Hierna vervangen door okergeel. In 2010 weer vervangen door karmozijnrood.

Vastgesteld bij MB van 9 november 1946, nr. 920

 

m_korps militaire administratie

 

7. Dienstvak Lichamelijke Opvoeding en Sport.

Het embleem bestaat uit twee gekruiste zwaarden, met op het kruispunt een sprintende atletische figuur omgeven door twee lauwertakken, onderaan bijeengehouden door een strik. Voor de baret is het embleem geplaatst op een gestileerde W. De kraagemblemen zijn uitgevoerd in een linker- en een rechter type. De draagwijze is zo dat de sprintende figuren naar elkaar toe lopen. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal.

Kleur ondergrond: Nassaus blauw.

Ingevoerd per 15 september 2004.

m_lo sport

 

8. Militair Psychologische- en Sociologische Dienst.

Het embleem wordt gevormd door de derde letter van het Griekse alfabet ’gamma’. Het geheel op een gestileerde W. Baret- en kraagembleem zijn uitgevoerd in zilverkleurig metaal.

Kleur ondergrond: Ponceaurood, uitgevoerd in fluweel.

Vastgesteld bij brief BLS d.d. 7 januari 1977, nr. 10.043

m_mpsd

 

9. Militair Juridische Dienst.

Het embleem wordt gevormd door twee onder een hoek van 70 graden gekruiste hellebaarden, bijeengehouden door een kwast en rustend op een gestileerde wetsrol; het geheel is bedekt door de Koninklijke kroon en rust op een gestileerde W. Baret- en kraagemblemen zijn uitgevoerd in goudkleurig metaal. 

Kleur ondergrond: Zwart met een witte bies.

Vastgesteld bij MB van 24 november 1950, nr. 882

m_militair juridische dienst


Reacties zijn gesloten.