Defensie nieuws

Nieuwe korpsen informatiemanoeuvre vernoemd naar prinsessen.

De landmacht heeft op 20 november het nieuwe Wapen van de Informatiemanoeuvre gelanceerd. Het nieuwe wapen bestaat uit 2 nieuwe korpsen: het Korps Inlichtingen en Veiligheid (I&V) Prinses Alexia en het Korps Communicatie en Engagement (C&E) Prinses Ariane. Het nieuwe wapen moet de positie van de landmacht in het ‘informatiedomein’ verbeteren.

Door de combinatie van een verslechterende internationale veiligheidssituatie en razendsnelle technologische ontwikkelingen neemt het belang van informatie toe. Dit vraagt om zogenoemd informatiegestuurd optreden (IGO) door de krijgsmacht. Militaire eenheden moeten opereren op basis van goede informatie. Ook moeten ze weten hoe in een conflict met informatie is te ‘manoeuvreren’. Om missiedoelen te behalen en nevenschade te voorkomen.

Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen: “De landmacht levert traditioneel slagkracht in de fysieke dimensie. Die is nog even relevant als voorheen, maar daarnaast wordt slagkracht gevraagd in andere dimensies van de operationele omgeving: de cognitieve en virtuele dimensies. Met het Wapen van de Informatiemanoeuvre ontwikkelen we het IGO, zoals ook beschreven in de Defensievisie 2035, en vergroten we onze slagkracht in de cognitieve en virtuele dimensies.”

Door de eenheden I&V en C&E onder 1 dak te brengen, verbetert de samenwerking. Dit versterkt beide ketens en verbetert de informatiepositie en het begrip van de operationele omgeving. Dit leidt tot betere besluiten over wapeninzet en/of andere middelen. Het vergroot de kans op succes en verkleint de risico’s voor het personeel.

   

Korps Inlichtingen en Veiligheid (I&V) ‘Prinses Alexia’

    

Korps Communicatie en Engagement (C&E) ‘Prinses Ariane’

Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia

Per Koninklijk Besluit heeft Koning Willem-Alexander ingestemd met het verbinden van de namen van zijn 3 dochters, de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane, aan eenheden bij de Koninklijke Landmacht. Want naast de nieuwe korpsen Alexia en Ariane, worden de 3 bestaande tankregimenten van de Cavalerie samengevoegd onder de nieuwe naam Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia. Ook wordt de titel ‘prins’ toegevoegd aan het Regiment Infanterie (Prins) Johan Willem Friso.

De lange traditie van verbondenheid van de krijgsmacht met het Koninklijk Huis wordt hiermee voortgezet. In namen van regimenten en korpsen komt de verbondenheid vaker tot uitdrukking, maar nooit eerder werden in een keer 3 koninklijke namen toegevoegd.

    

Landmachtcompagnie in de West ontvangt verdiende medaille.

Vrijdag 26 april heeft generaal Nico Geerts aan de terugkerende militairen van de Compagnie in de West de herinneringsmedaille uitgereikt. De militairen van 13 Infanteriebataljon zijn gedurende 4 maanden ingezet in de West.

m_scanherinneringsmedaille

B

ron: facebook

Ontwikkelingen rond het (mogelijke) nieuwe gevechtsuniform van de Landmacht

Op de landmachtdagen 2009 en de Schietwedstrijden in de Harskamp om de Generaal Bartelsbeker op 17 juni 2012, werd een prototype van een nieuw gevechtsuniform voor de Landmacht gepresenteerd. Dit prototype was uitgevoerd in het door TNO en het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting (JKC M&U) ontwikkelde ‘Netherlands Fractal Pattern’ (NFP) camouflagepatroon. Dit is een digitaal camouflagepatroon wat is ontworpen met behulp van zogenaamde ‘fractals’. Het uniform zelf is gefabriceerd door NFM, in hetzelfde model als hun NFM GARM productlijn, en uit dezelfde stof: Defender M van het Nederlandse bedrijf TenCate, dat vlamvertragende eigenschappen heeft.

Het onderzoek naar een nieuw camouflagepatroon is echter al veel langer bezig, het Netherlands Fractal Pattern patroon was al in 2009 te zien op de Landmachtdagen. Opvallend is dat er toen nog meerdere variaties getoond werden, kennelijk was men er nog niet helemaal uit hoe groot de stipjes moesten worden.

Ondanks dit alles is nog niet zeker of dit camouflagepatroon daadwerkelijk zal worden ingevoerd. Van het JKC M&U hebben wij begrepen dat het camouflagepatroon eerst zal moeten worden goedgekeurd door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Hij bepaalt, samen met zijn ondercommandanten, of het in deze tijd van bezuinigingen wenselijk is om geld te steken in de overstap op een nieuw camouflagepatroon. Mocht het patroon worden goedgekeurd dan lijkt er een einde te komen aan de verschillen in camouflage tussen de Landmacht en het Korps Mariniers: wij verwachten dat alle krijgsmachtdelen uiteindelijk dezelfde camouflage zullen gaan gebruiken. Wel zal de camouflage waarschijnlijk gefaseerd worden ingevoerd.

Hieronder vindt u enkele afbeeldingen van het NFP patroon.

nfp-2 nfp-1

 

nfp-3

 

NFP gespot in de praktijk

In een reportage van Dutch Defence Press over een training van het Korps Commandotroepen in Israël, is een eerste foto opgedoken van het (mogelijke) nieuwe Nederlandse camouflagepatroon NFP (Netherlands Fractal Pattern) in de praktijk.

104 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) was van 28 oktober tot en met 15 november 2012 in Israël om haar vaardigheden op het gebied van Special Operations Urban Terrain (SOUT) en Contra-Terreur (CT) te trainen. Enkele KCT’ers waren blijkbaar uitgekozen om het nieuwe camouflagepatroon te testen, want op één van de foto’s van Dutch Defence Press zijn duidelijk twee militairen te zien met kleding in het nieuwe NFP-camouflagepatroon. Overigens werd er ook Multicam en desert camouflage kleding gedragen.

 

israel31

Bron: Dutch Defence Press

Lees het volledige artikel op de website van Dutch Defence Press: 104 Commandotroepencompagnie traint in Israël

Aanbesteding nieuwe gevechtspakken

Het KPU-bedrijf is namelijk een aanbestedingsproject gestart voor 18.500 nieuwe basisbroeken en -jassen. Een aanbestedingsproject houdt in dat Defensie een Programma van Eisen (PVE) samenstelt waarin alle eisen en specificaties staan omschreven. Vervolgens mogen geïnteresseerde bedrijven zich aanmelden en een prijs bieden waarvoor zij de producten kunnen leveren. De leverancier met de laagste prijs zal de aanbesteding krijgen en zal dus de broeken en jassen leveren aan Defensie. Als alles volgens planning verloopt, dan zal deze leverancier uiterlijk december 2012 gekozen worden. 

De aanbesteding die het KPU-bedrijf is gestart, gaat om de levering van 18.500 basisjassen en broeken, in het camouflagepatroon NFP-Green. De kleding moet vlam- en insectenwerend zijn, en moet speciaal behandeld zijn om ook ‘s nachts bij het gebruik van infra-rood kijkers zijn camouflerende eigenschappen te behouden.

jas-broek

Het Programma van Eisen gaat dieper in op het ontwerp van de kleding. Zo is de broek (net als de huidige broek) in de breedte verstelbaar door middel van klittenband. De zakken op de bovenbenen zijn harmonicazakken geworden (net als de huidige broeken van het Korps Mariniers) en worden elk afgesloten door middel van twee Canadese knopen, in tegenstelling tot de huidige drukknopen. Bovendien wordt in de zakken elastiek verwerkt. Verder heeft de broek twee kontzakken die ook elk met twee knopen worden gesloten. De broek heeft verstevigingen op de knieën en het zitvlak, en heeft tevens de mogelijkheid om extra kniestukken in te schuiven. En op beide onderbenen zit een met klittenband afsluitbaar noodverbandzakje. In de zoom van iedere broekspijp zit tenslotte een aansnoer bandje, zodat het niet meer nodig is om met behulp van elastiek de broekspijpen om te slaan.

De nieuwe jas bevat een ritssluiting die door middel van klittenband kan worden afgedekt. De kraag is een zogenaamde ‘mandarin collar’, een opstaande kraag net als die van het Army Combat Uniform van de US Army, die tot helemaal bovenaan kan worden gesloten. De jas heeft twee borstzakken en twee schuin geplaatste mouwzakken. Deze mouwzakken zijn afsluitbaar met klittenband maar bevatten bovendien ook een extra opbergzakje met een ritssluiting. De ROT’s bevinden zich niet langer op de schouders, in plaats daarvan wordt één ROT op de borst geplaatst. Verder bevat de jas verstevigde ellebogen en kunnen de mouwen door middel van klittenband worden afgesteld.

Gezien het aantal kledingsstukken dat in de aanbesteding staat vermeld (18.500) en het feit dat meestal 2 a 3 sets kleding per militair benodigd zijn, gaat het hier waarschijnlijk nog niet om een definitieve invoering maar eerder om een testperiode of een beperkte invoering, bijvoorbeeld alleen voor infanteristen. Het lijkt er wel op dat het nieuwe tenue mogelijk krijgsmachtbreed zal worden ingevoerd. Naast NFP-Green en NFP-Tan (voor woestijnomgevingen) wordt in het PVE namelijk ook gesproken over donkerblauw, wat erop zou kunnen wijzen dat het het tenue in de toekomst ook bij de Koninklijke Marine wordt ingevoerd.

Lees, voor meer informatie en details over de nieuwe broeken en jassen.

Programma van Eisen: http://www.scribd.com/doc/102457163/104995-00-Jas-en-Broek-Basis-Vlamwerend-en-Insectenwerend

Bron: www.militaire-uitrusting.nl

Uitreiking bronzen kruizen

8 militairen zijn vandaag (16-04-2013)  onderscheiden voor ‘moedig, kordaat en beleidvol optreden’ in Afghanistan in 2007 en 2009. De gedecoreerden waren betrokken bij acties tijdens vijandelijk vuur of na bomaanslagen. De 6 die onder vuur lagen, kregen het Bronzen Kruis, de op 2 na hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Bij de gevechten in de omgeving van Deh Rawod sneuvelde in 2009 commando Kevin van de Rijdt.

De uitreiking van het eremetaal door minister Jeanine Hennis- Plasschaert vond plaats op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

De Bronzen Kruizen zijn voor de leden van een gecombineerde eenheid van commando’s en mariniers. Op 6 september 2009 zochten zij tijdens een verkenning te voet naar vijandelijke strijders in de provincie Uruzgan. Even later werden zij plotseling aangevallen met mitrailleurvuur, mortieren, raketwerpers en klein kaliberwapens.

De Nederlanders trokken zich terug naar een quala, een ommuurde woning, maar voordat Kevin van de Rijdt die bereikte, werd hij getroffen. 6 man besloten hem met gevaar voor eigen leven te halen. Ze vonden Van de Rijdt, gaven hem eerste medische zorg en droegen hem met grote moeite naar het huis. Eenmaal in de helikopter voor gewondenvervoer bleek hij overleden.

Kogelregen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert over de toekenning van de Bronzen Kruizen. “Het oorlogsgeweld is oorverdovend. Dan blijkt ook dat Kevin van de Rijdt er niet bij is. U twijfelt geen seconde en duikt met zijn zessen de kogelregen weer in. Als eenheid hebt u Kevin teruggebracht. U hebt hem niet in de steek gelaten. U hebt gehandeld in het belang van de missie, in het belang van Nederland en in het belang van Kevin en diens nabestaanden. Ik ben trots op u. Ik hoop dat ook u zich trots kunt voelen, ondanks het verdriet om het verlies.”

 

Heldhaftigheid en stommiteit

 

d130417rc7850

 

Sergeant Rinie van het Korps Mariniers is een van de 6 die terugging. “Heldhaftigheid en stommiteit liggen dicht bij elkaar. Onder deze omstandigheden hadden er naast Kevin ook 6 man extra kunnen liggen. Toch ben ik terugkijkend vooral trots. Dit bewijst: je bent brothers in arms, je laat elkaar niet achter.”

 

Kruizen van Verdienste

De 2 Kruizen van Verdienste waren voor het optreden van voor korporaal der 1e klasse buiten dienst Jaap en sergeant der mariniers Ammie, na 2 afzonderlijke bomaanslagen. Op 19 januari 2007 bracht een zelfmoordenaar zijn bomauto tot ontploffing bij de patrouille van korporaal Jaap. 2 militairen raakten lichtgewond en 5 zwaar. Op eigen initiatief en bewust van de risico’s, bood de korporaal meerdere keren in open terrein hulp. Hij stuurde geneeskundig personeel aan en zorgde dat de gewonden klaar waren voor evacuatie.

 

Ter plekke is het chaos

d130314hl1013

Het 2e Kruis van Verdienste was voor sergeant Ammie van het Korps Mariniers. Op 21 december 2009 schoot hij met zijn eenheid Afghaanse politieagenten te hulp die getroffen zijn door een bermbom. 3 doden en een zwaargewonde tot gevolg. Ter plekke aangekomen is het een chaos, herinnert Ammie zich. “Her en der liggen lichaamsdelen. Ik begin orde op zaken te stellen. We hebben laten zien dat Nederlandse mariniers voor niets terugdeinzen, daar ben ik trots op. Het is een erkenning voor het hele peloton.”

Bron: www.mindef.nl

Koninklijk Distinctief

Voor de militaire uniformen van aanstaand Koning Willem-Alexander is 17 april 2013 een speciaal ontworpen Koninklijk distinctief, oftewel rangonderscheidingsteken, geslagen. Dat gebeurde bij Koninklijke Begeer BV in Zeist.

De Koning doet bij zijn inhuldiging op 30 april afstand van zijn actieve militaire status. Wel mag hij als eervol ontslagen en dus gewezen militair een uniform dragen bij militaire of andere passende gelegenheden. Het tenue is gebaseerd op dat van de vlag- en opperofficieren maar zonder rangonderscheidingstekens.

koninklijke-distinctief 

Op de plaats van galon of epaulet draagt hij dan het nieuwe Koninklijk distinctief, een wapenbeeld opgemaakt met de Rijksappel, het Rijkszwaard en de Scepter: 3 van de symbolen van de Koninklijke macht. Zij vormen een samensmelting van de beveiliging en verdediging en de waardigheid van de koning. De kroon is hierbij nadrukkelijk buiten beschouwing gelaten omdat deze al in veel rang- en functietekens binnen de krijgsmacht is verwerkt. Aan de totstandkoming van het distinctief werkten deskundigen op het gebied van militaire historie en ceremonieel samen.

Kroonprins Willem-Alexander is commandeur bij de marine en heeft een overeenkomstige opperofficiersrang bij de andere krijgsmachtdelen.
“Aangezien de Koning behoort tot de Nederlandse regering, kan ik geen actief dienend militair meer zijn”, zo zei hij in maart in een interview met de Defensiekrant. “Ik neem daarom ontslag maar blijf als Koning mijn trots voor en verbondenheid met de krijgsmacht uitdragen.”

Bron: mindef.nl

Samenwerking Leger des Heils bespaart krijgsmacht half miljoen

14-02-2013

Door oude kleding te recyclen via het Leger des Heils bespaart de krijgsmacht € 0,5 miljoen per jaar. Het kledingbedrijf van het Ministerie van Defensie en Leger des Heils ReShare tekenden vandaag een contract voor het hergebruik.

Defensie recycelde al, maar dat ging gepaard met kosten. Behalve het financiële voordeel draagt de samenwerking van beide ‘legers’ bij aan het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

600 ton kleding

Het Leger des Heils plaatst containers op kazernes. Naast militaire kledij mag daar ook ‘goed van thuis’ in. Naar verwachting wordt zo’n 600 ton per jaar verwerkt.

Van oude uniformen wordt de stof versneden en gebruikt voor vervezeling of hergebruik. Spullen komen onherkenbaar op de markt. Overige kleding, niet direct als militair herkenbaar, is voor verkoop of recycling.

Duurzaam project

Het project biedt ook werkgelegenheid. De gecombineerde meerwaarde voor zowel mens als milieu maakt het een dubbel duurzaam project.Het kledingbedrijf van Defensie staat in Soesterberg. Alle militairen krijgen daar hun goed en overige uitrusting als ze in dienst komen of op uitzending gaan.

Bron www.defensie.nl

Nieuwe gevechtslaars voor krijgsmacht

Datum: 18 december 2012

gevechtslaarzen1 

Alle Nederlandse militairen krijgen tussen nu en 2 jaar nieuwe gevechtslaarzen. “Met dit nieuwe schoeisel zetten we weer een belangrijke stap voorwaarts in het op orde brengen van de krijgsmacht.” Met deze woorden overhandigde Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp het 1e paar aan sergeant der 1e klasse Johan de Jong bij het kledingbedrijf van Defensie KPU in Soesterberg.

De uitgifte duurt vanwege financiële spreiding 2 jaar en gebeurt volgens het principe fighters first. Dit betekent dat militairen die op uitzending gaan voorrang krijgen. Zodoende kregen 45 mannen en vrouwen van Air Task Force 22, de eenheid die volgende maand naar Mazar-e-Sharif afreist, de schoen het eerst. Om hen van de juiste maat te voorzien kwam ook de nieuwe voetmeetapparatuur voor het eerst in actie.

Typen

gevechtslaarzen2 

Er zijn 4 verschillende paren schoeisel, waarvan alle militairen standaard 2 typen krijgen. Beide zijn bedoeld voor gebruik in Nederland en Noordwest- en Midden- Europa. De eerste is een multifunctionele gevechtslaars voor zowel vlak, als rots- en bergachtig terrein. De schoen heeft een waterdichte, ademende voering voor gematigde tot koude gebieden.

Type 2 is door toepassing van een vochtregulerende voering bedoeld voor gematigde en warme gebieden. De vervanging door 2 typen is een grote verbetering ten opzichte van het oude model, dat onder alle omstandigheden dienst moet doen.

De andere modellen, de zogenoemde desert- of jungle gevechtslaarzen, worden alleen verstrekt als personeel op training of uitzending naar zulke gebieden gaat. Bij elk type schoen worden voor de optimale combinatie 6 paar bijpassende sokken geleverd.

Bron: www.mindef.nl

Logistieke regimenten krijgen oude regimentskleuren weer terug

Beste regimentsleden,

Op 23 september 2009, heeft onze dienstvakoudste de Generaal Broeks ( C-OOCL ) op de logistieke dagen te Oirschot het volgende medegedeeld:
C-LAS heeft vandaag het besluit genomen dat de logistieke regimenten en het korps militaire administratie terug zullen keren naar hun oorspronkelijke cq nieuwe regimentskleuren. De kleur geel als ondergrond zal in zijn geheel verdwijnen.

Het regiment geneeskundige troepen zal dus v.w.b. ondergrond baret en ondergrond kraagspiegel terugkeren naar de kleur groen.
Invoering van deze beslissing vindt niet eerder plaats dan 2010 en is mede afhankelijk van de dan financiële situatie van onze organisatie, maar we gaan terug naar de kleur groen.

Aoo Ger Stevens
Regimentsadjudant

Logistieke eenheden krijgen oude kleuren terug

Halverwege 2010 verdwijnen de okergele baretachtergrondjes en kraagspiegels binnen het Dienstvak Logistiek. De regimenten Bevoorradings- en Transporttroepen, Technische Troepen en Geneeskundige Troepen en het Korps Militaire Administratie keren terug naar hun oorspronkelijke kleuren.

In 2001 werd het okergeel ingevoerd bij de oprichting van het Dienstvak Logistiek. Hiermee verdwenen echter de originele kleuren van de Regimenten en het Korps. De regimenten zijn trots op hun identiteit en willen dit uitstralen. Traditiebeleving, saamhorigheid en esprit de corps zijn dan ook de belangrijkste redenen terug te keren naar de oude kleuren.

Wie krijgt wat?

 Regiment Bevoorrading- en Transporttropen (3900) man/vrouw) > Karmozijnrood voor en Nassausblauw achter.

Korps Militaire Administratie (730 man/vrouw) > Karmozijnrood

Regiment Technische Troepen (2900 man/vrouw) > Zwart

Regiment Geneeskundige roepen (3500 man/vrouw) > groen

Voor meer informatie: artikel ‘Nieuwe/oude kleuren voor logistiekelingen’ Landmacht nr. 10 december 2009

 

Instelling legpenning OOCL

Per december 2009 is door de C-OOCL, de Brigade- generaal J. Broeks, een OOCL legpenning in goud ingesteld. De legpenning is bedoeld om personeel dat zich langdurig en op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de eenheid, te belonen. Het uitreiken van de legpenning gebeurt sporadisch en is exclusief. De te onderscheiden persoon dient van onbesproken gedrag te zijn en moet zich langdurig verdienstelijk hebben gemaakt voor eenheid. Ook dient hij als voorbeeld functionaris te fungeren. Iedereen mag een persoon bij het OOCL rechtstreeks voordragen voor de legpenning bij de selectiecommissie. De Commandant OOCL neemt een besluit op voordracht van de selectiecommissie.

De volgende uitvoeringsbepalingen zijn opgesteld:

  • Oneindige exclusieve aandacht voor de OOCL- legpenninghouder
  • Een VIP behandeling bij OOCL activiteiten (bijvoorbeeld bij commando-overdrachten)

Bron: Phoenix december 2009

Nieuwe wing voor de Pathfinders van 11 Lumblbrig de zgn Pathfinderwing.

In januari 2010 hebben de eerste 17 pathfinders van het pathfinder  ‘Madju’ peloton ‘van de Ststcie 11 Lumblbrig te Schaarsbergen een nieuwe Pathfinderwing ontvangen. Voor een volledig artikel hierover met afbeeldingen van de wing zie:

http://www.dutchdefencepress.com/?p=1723

Dapperheidsonderscheidingen Afghanistangangers

m_afghanistan1

Zestien militairen hebben vandaag een dapperheidsonderscheiding ontvangen vanwege uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden tijdens acties in Afghanistan. Namens koningin Beatrix reikte minister Eimert van Middelkoop de versierselen uit op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. “Vandaag is een dag van trots voor de hele Nederlandse krijgsmacht.

m_afghanistan2

”De militairen krijgen de Koninklijke onderscheiding omdat zij hun persoonlijke belangen ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van collega’s en medemensen. Tijdens verschillende operaties hebben zij hun eigen leven en gezondheid geriskeerd ten dienste van anderen. Twee willekeurige onderscheiden acties. Een commando heeft tijdens vijandelijke hinderlagen succesvol luchtsteun ingeroepen en aangestuurd. Hij deed dit samen met Marco Kroon, die hiervoor in mei dit jaar werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde. Een sergeant-majoor van 45 Pantserinfanteriebataljon zwom op eigen initiatief de Helmand rivier over en begaf zich tot 2 keer toe in een brandende en deels exploderende nederzetting om ISAF en Afghaanse militairen te redden.

m_afghanistan3

“Wij eren hen voor bijzondere daden onder vuur. Daden van moed. Daden van beleid. Daden van trouw. Al onze militairen doen goed werk in de vele operaties die zij namens Nederland uitvoeren”, zei Van Middelkoop over motivatie de militairen te onderscheiden. “Maar soms stijgen militairen uit boven de norm. Soms verrichten zij daden die buitengewoon zijn. Soms handelen zij op een wijze die wij niet meer kunnen scharen onder wat militairen zelf vaak duiden als ‘Ik deed gewoon mijn werk’.

Besloten

Met de uitreiking van 2 Bronzen Leeuwen, 3 Bronzen Kruizen en 11 Kruizen van Verdienste wordt de maatschappelijke waardering, trots en respect voor deze heldendaden getoond. Eén van de Bronzen Leeuwen, de hoogste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willemsorde, is postuum uitgereikt commando Björn Peterse. Dit gebeurde tijdens het besloten deel van de uitreiking waarin ook 7 andere leden van het Korps Commandotroepen (KCT) werden onderscheiden. Deze militairen kunnen vanwege hun bijzondere taken niet herkenbaar in de media verschijnen.

Initiatief

m_initiatief

Tijdens een operatie voerde kapitein Peterse het bevel over een Special Forces detachement. Zijn eenheid raakte verwikkeld in een zwaar gevecht met een numeriek sterkere vijand. Peterse wist echter het initiatief te verkrijgen en het gevecht in zijn voordeel te beslechten. Kapitein Peterse verongelukte op 27-jarige leeftijd na de missie waarvoor hij vandaag is onderscheiden. Hij overleed op 7 maart 2007 tijdens een parachuteoefening met het KCT in Amerika.

Dapperheid

m_dapperheid

Tijdens de publieke ceremonie ontvingen 8 korporaals, onderofficieren en officieren van de landmacht hun onderscheidingen. Minister van Middelkoop tijdens de uitreiking: “U behoort tot het wapen der infanterie, het wapen der cavalerie en het dienstvak van de logistiek. U laat ons zien dat moed vele gezichten kent. Dat dapperheid niet is gebonden aan rang of stand, wapen of dienstvak. Ik vind dat een wijze les. Moed is niet te koop. Moed is niet te leren. Moed is niet te voorspellen. Pas als het er op aankomt, toont zich deze ware aard. Onder hoge druk ontstaan de mooiste diamanten.

”Bij de uitreikingen waren verschillende eenheden van de krijgsmacht, officieren in opleiding, familieleden en genodigden aanwezig. Ook enkele Ridders Militaire Willemsorde woonden de ceremonie bij.

Bron: Website defensie 7 oktober 2009

Uitreiking Bronzen Schild aan 108 Commando Troepen Compagnie

Vanwege uitzonderlijk en lovend optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 heeft 108 Commandotroepen compagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) het Bronzen Schild ontvangen uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee. De uitreiking van deze hoogst mogelijke groepswaardering van de landmacht vond gisteren plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de thuisbasis van het KCT.

De gedecoreerde eenheid ging als eerste Nederlandse eenheid Uruzgan in. Uitgezonden als 1 (NLD) Special Forces Task Unit (SFTU), onderdeel van de Deployment Task Force in 2006, had de eenheid de taak om de situatie in het Nederlandse deel van de provincie Uruzgan zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De commando’s waren de ogen en oren van de commandant van de Deployment Task Force en plaveiden de weg voor alle ISAF-eenheden die na hen in Uruzgan gestationeerd zijn geweest.

Extreem

m_extreem

De commando´s hebben in totaal 36 operaties in Uruzgan uitgevoerd.   Deze operaties vonden plaats onder extreem moeilijke en vijandige omstandigheden. Zij hadden hierbij veelvuldig gevechtscontact met de toen nog sterk aanwezige Taliban en overige Opposing Militant Forces. Tijdens de operaties werden het gebied en de vijandelijke activiteiten daarbinnen in kaart gebracht. Ook werden wapen- en munitieopslagplaatsen ontdekt en vernietigd. De eenheid werkte daarbij vrijwel volledig zelfstandig, zonder terug te kunnen vallen op directe en indirecte steun van ISAF-eenheden.

Pionierswerk

Dit pionierswerk onder deze bijzondere en verzwarende omstandigheden is de belangrijkste reden voor deze groepsonderscheiding. Bertholee stelde in zijn toespraak: “Uw inzet legde de lat hoog, en daarmee begon een ervaringsopbouw en verdere professionalisering die de landmacht bracht waar het nu staat: op hoog niveau”. De generaal benadrukte dat de commando´s individueel, maar helemaal als team uitstekend hebben gepresteerd.

Zij aan zij

m_zij aan zij

Kapitein Marco Kroon ontving in mei van dit jaar de Militaire Willems-Orde voor zijn individuele daden. Deze keer stond hij tussen zijn mannen bij de uitreiking. “Ik heb altijd gezegd: de sokkel waar ik toen opstond moest eigenlijk groot genoeg zijn voor de hele eenheid. Vandaag staan we hier zij aan zij, net als in 2006, om met zijn allen het schild in ontvangst te nemen. En dat voelt goed.” De unieke teamprestatie krijgt nu ook zichtbaar waardering dankzij de eenheidsonderscheiding in de vorm van het Bronzen Schild. De toekenning van het schild gaat vergezeld van een individuele draagspeld voor de militairen van de eenheid en een op naam gestelde oorkonde met de motivering.

Bronzen Schild

m_bronzen schild

Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de Commandant Landstrijdkrachten kan verlenen en wordt alleen bij hoge uitzondering uitgereikt. De laatste uitreiking vond plaats in 1983. De toenmalige Bevelhebber der Landstrijdkrachten reikte het Bronzen Schild uit aan 44 Pantserinfanteriebataljon voor het bijzondere optreden in Libanon als onderdeel van UNIFIL.  Van de 5 andere ooit uitgereikte schilden werden er 4 in 1966 uitgereikt aan eenheden voor hun optreden in Nieuw-Guinea in 1962. De vijfde werd op 29 oktober 1981 overhandigd aan de Sectie Explosieven Opruiming / Explosieven Opruimings Dienst voor meer dan 25 jaar op voortreffelijke wijze de taak vervuld ten behoeve van de krijgsmacht en de gehele Nederlandse samenleving.

Bron: Website Ministerie van Defensie 18-12-2009.

Reacties zijn gesloten.