Coins & Pins

(Herinnerings/ commanders) coins

Binnen de Koninklijke Landmacht worden zogenoemde coins uitgereikt aan het personeel. Dit zijn metalen munten met een afbeelding van de eenheid of regiment. Het fenomeen komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten van Amerika. Daar komen veel van deze coins voor, maar dan in veel grotere en kleurrijkere uitvoeringen.De coins zijn in Nederland ooit begonnen als ‘callenge-coins’. Deze waren eenheidsgebonden en werden aan het personeel, of een deel van het personeel, uitgereikt en genummerd op volgorde van toetreding tot de eenheid. De bedoeling was dat het personeel de coin uit eenheidstrots altijd bij zich droeg. Wanneer men met elkaar in de mess of een bar was, dan kon iemand roepen: ‘Coin check!’ Iedereen moest dan zijn coin tonen. Wie de coin niet kon tonen diende een rondje te betalen. Wanneer iedereen de coin op zak had, diende degene met het hoogste nummer, welke dus het kortst bij de eenheid zat, het rondje betalen.De coins zijn en worden door verschillende eenheden uitgegeven. Een voorbeeld is het Regiment Verbindingstroepen, zij geven een coin uit tijdens de beëdiging van nieuw personeel, compleet met nummering en oorkonde.

Een tweede categorie zijn coins die worden uitgegeven om erkentelijkheid en waardering uit te drukken. Een voorbeeld is de coin die de toenmalige Brigade Generaal R. Seijn uitreikte in zijn periode als Commandant van 41 Lichte Brigade te Seedorf. Hij gaf coins weg als bedankje bij bezoeken etc. Een afbeelding hiervan is te zien op de site.

De derde categorie zijn coins welke zijn uitgegeven ter gelegenheid van oefeningen, speciale gebeurtenissen of jubilea. Een voorbeeld hiervan is 50 jaar Limburgse jagers en de coins van de staf 1 GE?NL Corps.

Klik hier om naar de pagina Herinnerings Coins te gaan

Pins zijn speldjes die op de revers worden gedragen van een jasje. Diverse eenheden en fabrikanten van militair materieel hebben deze laten ontwikkelen.

 Klik hier om naar de Pins & Speldjes pagina te gaan

 

Reacties zijn gesloten.