Borstemblemen

Tot 1992 heeft de Nederlandse Landmacht een legergroen gevechtstenue gedragen. In de jaren ’80 is er een proef gedaan op de Gen. maj. De Ruyter van Steveninck kazerne te Oirschot met een camouflagepatroon, wat momenteel door het Duitse leger wordt gedragen. Het beproefde pak werd toentertijd niet ingevoerd. De Landmacht wilde wel naar een camouflagetenue toe en voerde een camouflagepatroon in dat sterk lijkt op het Britse woodland camouflagepatroon. Er werden twee gevechtsjassen ontwikkeld namelijk de parka en de basisjas. Op de basisjas werd boven de linkerborstzak een stukje klittenband bevestigd van 5×5 cm, wat aanvankelijk bedoeld was voor de brevetten voor de stafofficieren en officieren met sociaal-medische taken (artsen, psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijken). Deze brevetten bestonden al langer maar weren toen nog zonder klittenband gedragen. Al snel ontwierpen zelfstandige eenheden eenheidsborstemblemen welke op de linkerborst werden gedragen. Zo ontstond de term ‘borstembleem’.

Na een aantal jaren van wildgroei, besloot defensie eenheid aan te brengen in de borstemblemen. Kleuren in de emblemen werden verboden en elke zelfstandige eenheid op compagniesniveau of hoger, ontving een eigen borstembleem via defensie.  De eenheid moet zelf met een ontwerp komen, wat vervolgens geaccordeerd moet worden door de Uniformcommissie KL voor dat het besteld en gemaakt kan worden. Deze emblemen werden en worden gefabriceerd door verschillende firma’s. Bekende firma’s zijn  Van Dongen met de kroon uit Breda en Snel-Braber uit Bathmen. De emblemen worden via het KPU bedrijf in Soesterberg verstrekt.

Ondanks dat defensie zelf emblemen aan de eenheden verstrekt is de wildgroei op dit terrein niet gestopt. Door diverse eenheden worden nog steeds zelf borstemblemen ontworpen en gekocht. Een voorbeeld is het Kenniscentrum Grondgebonden Manoeuvre van het OTCMan. Ook ontwerpen veel eenheden die op uitzending gaan eigen borstemblemen. Soms worden deze in het gebied van inzet gefabriceerd.

 Op de volgende pagina’s vindt u afbeeldingen van diverse borstemblemen welke door KL en paarse eenheden zijn of worden gedragen. Borstemblemen ontworpen voor uitzendingen in UN, NAVO of EU verband vind u onder het betreffende kopje.

m_kc-gm

  Klik hier om naar de pagina ‘ Defensie Alg. ‘ te gaan

  Klik hier om naar de pagina ‘ DMO ‘ te gaan

 

 Klik hier om naar de pagina ‘ CDC ‘ te gaan

 

 Klik hier om naar de pagina ‘ CLAS & OG CLAS ‘ te gaan

 

 Klik hier om naar de pagina ‘ 11 Lumblbrig ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ 13 Mechbrig ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ 41 Mechbrig ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ 43 Mechbrig ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ OOCL ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ NATCO ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ OTCO ‘ te gaan

 

 Klik hier om naar de pagina ‘ ROC Opl. ‘ te gaan

 

Klik hier om naar de pagina ‘ KMar ‘ te gaan

 

Reacties zijn gesloten.