DT – DTT

Dagelijks Tenue (DT) en Dagelijks Tenue Tropen (DTT)

 

Dagelijks Tenue

In 1967 werd een Dagelijks Tenue ingevoerd, naast het Veldtenue. Het DT bestond uit een colbertjasje, broek, overhemd en stropdas. Voor de dames een (broek)rok en strikje. Op de jas van het DT zijn op de kraagpunten zgn kraagpatten met emblemen aangebracht. De rangonderscheidingstekens bevinden zich op de schouders. Op de rechtermouw bevind zich een indelingsembleem en op de linkermouw een Nederlandse leeuw. Aan de knoop van de rechterborstzak hangt een borstzakhanger met het onderdeelsembleem. Op de linker borstzak max. 2 brevetten of vaardigheidsemblemen. Boven de linkerborstzak bevinden zich de batons. Bij dit DT wordt een  baret of platte pet gedragen. Opperofficieren dragen een rode band om de pet.Vrouwelijke militairen dragen een rok of broekrok bij dit DT, gecombineerd met een DT hoedje. Tenslotte wordt de DT broek en blouse ook gecombineerd met een trui. In 2000 is het zgn DT 2000 ingevoerd. Dit DT is ontworpen door de bekende couturier Frans Molenaar. Het uniform is uitgevoerd in een grijsgroene stof. Op de bies van de broek is een zwarte streep aangebracht. Opperofficieren dragen drie biezen op de broeknaden. Ook dit DT wordt gecombineerd met een baret of platte pet, waarbij ook de opperofficieren een rode band om de pet dragen. Vrouwelijke militairen dragen een rok, broekrok of de broek DT. Het DT 2000 kent ook de variant waarbij ipv het jasje, een trui wordt gedragen. Bij het DT worden, indien nodig, een regenjas of een parka gedragen.

Dagelijks Tenue Tropen

Dit tenue wordt gedragen door militairen die diensten verrichten in overwegend tropische temperaturen. Het bestaat uit een jas en broek DTT in licht groen/bruine teint. Daarbij een zandkleurig overhemd en een zwarte das. Verder een baret of kwartiermuts.Vrouwelijke militairen dragen een jas en rok DTT. Daarbij een zandkleurig overhemd en een zwarte das. Verder een baret of kwartiermuts.

 

Dagelijks tenue na 1950.

 

 

m_DT-1950 m_DT-1953

Sergeant der 1e klasse van het regiment technische troepen. Op de mouw een gouddraad geborduurde mouwleeuw en op de schouder in gouddraad geborduurde schouderemblemen TD.

Kapitein der Luchtdoelartillerie met platte pet. Opgeborduurd mouwembleem oud model sterren (zilverkleurig) op fluwelen kraagspiegel.

 

 

m_100_7104(2) m_100_7105(2)

Sergeant der Garderegiment Grenadiers. Mouwembleem van de 4e Divisie.

 

 

m_DT50-front-oud m_DT50-zij-oud-li m_DT50-zij-nw

1e Luitenant Limburgse Jagers draagt een sam-browne koppel.

 

 

m_DT53-Kapt m_Mouwembleemm_DT53-Kapt-zij

DT 1950, kapitein van het  Regiment 1e divisie 7 december.

 

DT’63 – DTT

 

 

m_DT-KPL1m_DT-KPL1-zij

 

DT Korporaal der 1e klasse, Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Het Oranje-Nassaus blauwe invasiekoord voor militairen die registratief zijn ingedeeld bij het Garderegiment. Mouwembleem 1e divisie 7 december.

 

 

 

m_DT-63Lm_DT-63R

2e Luitenant van het Regiment der Garde Jagers. Hij draagt het waarderingsonderscheidingsteken ponceaurode erekoord. Mouwembleem 11 Lumblbrig AALST.

 

 

m_DT-63Adjm_DT-63AdjLL

Aooi Jaket van het Regiment der Garde Jagers met het waarderingsonderscheidingsteken ponceaurode erekoord. Zichtbaar op de rechterborstzak zijn een naamplaatje,borst zakhanger van het 1e Legerkorps en de MLV speld (7).

Zichtbaar op de linker borstzak zijn brevetembleem Buitengewoon geoefend Handgranaat Werpen (in zilver) vierdaagse kruis, medaille langdurige trouwe dienst en op de linker mouw het LO/Sport instructeurs embleem.

 

 

m_DT-63KaptRm_DT-63Kapt

Kapitein der Veldartillerie. Zichtbaar zijn de fluwelen kraagspiegels en het indelings embleem van de 4e Divisie.

 

 

m_DT-Lkol RSm_DT-Lkol RS-groot

Kapitein der Genie.

 

 

m_dt63-kapt-adm-petm_DT63-Kapt-adm-pet-zij

Kapitein (vakofficier) Administratie.

Batons: Zilveren Eremedaille van de Orde van Oranje-Nassau en Onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Militaire Dienst in Zilver.

 

m_DT-63Maj-Front-Donker Majoor der Veldartillerie. Zichtbaar is het blauwe VN-koord de borstzakhanger van het OTCVust de Batons en MLV speld  met cijfer 7.

 

 

m_DT-Dames

DT M63, dames. Sgt 1 der Militaire Administratie.

 

 

m_DTT-kol

DT M63 Tropen. Kolonel der Genie/pioniers. Te zien zijn De kraagspiegels der pioniers en het HMV brevet. Verder de parawing boven de linker borstzak.

 

 

DT en DTT 2000

 

 

m_DT-Kol Brons-frontm_DT-Kol Brons-front-groot

 

m_DT-Kol Brons-zijm_DT-Kol Brons-trui

Kolonel W.G.M. Brons der Garde Regiment Grenadiers. De kolonel draagt hier zijn oude versie onderscheidingen en de borstszakhanger Staf en Stafstafcie 11 Infbat Lumblbrig AASLT en zijn rode steenrode baret 11 LUMBL met embleem Garde Grenadiers (zonder achtergrond). Mouwembleem 11e Luchtmobiele Brigade ‘7 december (nec temere, nec timide). De letters EM staan voor Expeditionaire Macht en verwijzen naar de inmiddels opgeheven Eerste Divisie ‘7 december’. Deze divisie was de eerste naoorlogse operationele eenheid die direct na oprichting uitgezonden werd. Op de 4e afbeelding de trui voor het DT 2000.

 

 

m_DT-lkol-front

Luitenant-kolonel LUA, HMV Brevet, Parawing B.

 

 

m_DT Kol

Kolonel D.W. Hoekendijk van het korps Luchtdoel artillerie. De Kolonel draagt de nestel behorend bij de functie, Adjudant Chef Defensiestaf, C-LAS en Officieren toegevoegd aan geallieerde militaire autoriteiten het HMV brevet en MLV speld.

 

 

 

m_sgm-broek  m_sgm-rok

 

 

m_sgm-close

Dames DT 2000, afgebeeld sergeant-majoor administrateur van de 43 Gemechaniseerdebrigade in broek en rok.

m_DT-D

korporaal der 1e kl. der administratie, dames DT 2000 in GLT uitvoering (witte overhemd, vlinderdas, heup draagtas. Echter de handschoenen ontbreken.

 

 

m_DT Genmajm_Genmaj de Ruiter-groot

Wijlen Generaal-majoor der Genie J.A.C. de Ruiter. De Generaal-majoor draagt de smalle kraagpatten met generaalshaken, borstzakhanger DMO, batons, parawing brevet A, HMV brevet en embleem militaire 24-uursrit. Het hoofddeksel, de pet voor opperofficieren met brede rode band en dubbele rij eikenloof.

 

m_DT-zomer

Blouse en broek. De Generaal-majoor draagt de nieuwe petrolkleurige baret met Genie baretembleem en lederen bruine baret achtergrondje.

 

 

m_Genmaj van den Broek-frontm_Genmaj van den Broek-re-zij

Generaal-majoor der Genie M.F.P. van den Broek. Zichtbaar is het HMV (Hogere Militaire Vorming) brevet, Vaardigheidsembleem Parachutist B en 7 batons. Uniform is voorzien van Genistenknopen. Zichtbaar is het Mouwembleem van CLAS (plv. C-las).

 

 

m_CDS-Uhm-close101_6901

 

m_Generaal-passantm_Generaal-zij

 

 

 

 

 

 

Adjudant in buitengewone dienst van voormalig Hare Majesteit de Koningin in DT, Commandant Der Strijdkrachten b.d. Generaal P.J.M. van Uhm. De gouden nestel behorende bij de functie en het gouden erekoord behorende bij de bronzen soldaat. De verlengde kraagpatten zijn voorzien van  het Garderegiment Grenadiersgranaat, B en de kroon.

Zijaanzicht, broek met op de zijpand 3 verticale zwarte banen, 18 mm, 4 mm en 18 mm. De goudkleurige nestel met goudkleurige nestelpennen voor Adjudanten (in buitengewone dienst) van H.M. de Koningin, te dragen aan de rechterzijde van het DT. Verder zichtbaar het HMV brevet, Vaardigheidsembleem Parachutist B, Herinneringsembleem ex-luchtmobiele brigade met daaronder de borstzakhanger CDS. Aan de onderkant van de mouw de gardelissen (rode bies met knopen) duidelijke herkenning als uniform voor Adjudanten (in buitengewone dienst) van H.M. de Koningin. De kleur van de bies is afhankelijk van het wapen of dienstvak en correspondeert met de achtergrond van het baretembleem. In dit geval rood voor het dienstvak Garderegiment Grenadiers.

 

m_Gen-maj-fr m_Gen-maj

T.W.B. Vleugels, Generaal-majoor der Regiment Limburgse Jagers, oud C-NLDA, Commandant Nederlandse Defensie Academie. De generaal draagt de borstzakhanger van het CDC (Commando Diensten Centra). De batons worden omschreven in het menu (Collectie Emblemen/Onderscheidingen/Batons.

 

m_Herinn

Herinneringsembleem NAVO en ex-luchtmobiel.

 

 

 

m_Morsink.frontm_Morsink.zij

DTT 2000, Generaal-majoor b.d. der Regiment Huzaren Prins van Oranje, H. Morsink  voormalig adjudant van H.M. de Koningin, Beatrix.

Mouwembleem Koninklijk Huis. Aan de onderkant van de mouw de gardelissen in de kleur van het Regiment.

 

m_Morsink.close

 

 

 

    

Regenjas M-90. Overste van het Regiment Huzaren Huzaren van Alexander.

Overjas/winterjas DT uit 1954, M-54, Khaki mele’. Soldaat van het Garde Regiment Jagers.

Overjas/winterjas DT uit 1970, M-70, Grijsbeige, gladde stof. Majoor van het Regiment Huzaren Huzaren van Alexander.

 

Reacties zijn afgesloten.